« terug naar vorige pagina

Historie ‘Klein Alenvelt’

De naam ‘Klein Alenvelt’ stamt af van de naam van een hoeve die gelegen was een de rand van het oude Vleuten. Nabij de (ook voormalige) spoorwegovergang bij de Haarrijnse Rading en kruising met de Hindersteinlaan. Inmiddels is daar, met de ontwikkeling van Leidsche Rijn, een spoorwegviaduct gerealiseerd. 

Door diezelfde ontwikkeling, Leidsche Rijn, is de Hoeve (die einde van de de 20e eeuw bekend stond als ‘Café De Tol’) definitief gesloopt. Van de plannen van destijds is tot op de dag van vandaag nog weinig terecht gekomen; de crisis aan het einde van het eerste decennium van de 21e eeus maakte dat de plannen – een groot horecabedrijf / partycentrum aan de overzijde – nooit verder kwam dan een plan op papier.

Er zijn dan ook behoorlijk wat inwoners die menen dat het bekende Café De Tol eigenlijk voor niets gesloopt is. Met weemoed wordt terug gedacht aan de vele bruiloften en partijen en fietstocht-stops in het weekend.

Wat nu rest is een grasveld, waar ‘Het lint’ langs loopt. Van de beoogde toegangswegen is alleen het eerste deel nog zichtbaar op de satellietfoto’s.