« terug naar vorige pagina

Hart- en vaatziekten spreekuur

Petra Mantel, CVRM ondersteuner verzorgt in onze praktijk het spreekuur risico hart- en vaatziekten.

Wanneer is het zinvol om een afspraak voor dit spreekuur te maken?

  • ls iemand in uw familie (een ouder, kind, broer of zus) vóór de leeftijd van 60 een hart- en vaatziekte heeft gekregen (bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte);
  • als iemand in uw familie een ernstig verhoogd cholesterolgehalte heeft of had;
  • als u een rokende man bent en ouder dan 50 jaar, of een rokende vrouw ouder dan 55 jaar;
  • als u duidelijk te zwaar bent (overgewicht);
  • als u hoge bloeddruk heeft en uw cholesterolgehalte is nog nooit gemeten;
  • als u diabetes heeft en uw cholesterolgehalte is nog nooit gemeten.

Bloeddruk

Met een toenemende hoogte van de bloeddruk neemt de kans op ziekte en sterfte aan hart- en vaatziekten geleidelijk toe, zowel onder mannen als onder vrouwen, en ten minste tot het 75ste levensjaar.

De bloeddruk is verhoogd, wanneer deze hoger is dan 140 mmHg systolisch (bovendruk) en/of 90 mmHg diastolisch (onderdruk).
Voor mensen van 60 jaar en ouder die geen diabetes, erfelijk verhoogd cholesterol, of hart- en vaatziekte in het verleden hebben, is de grens voor de bovendruk 160 mmHg.

Als wij op de praktijk de bloeddruk meten is dat een momentopname. Wij hanteren als beleid bij bloeddrukmeting de volgende regels:

  • Als u geen bloeddrukmedicatie gebruikt en u laat bij ons eenmalig de bloeddruk meten, betekent een normale bloeddruk, dat u geen verdere metingen hoeft te doen het eerste jaar.
  • Als u geen bloeddrukmedicatie gebruikt en u heeft een verhoogde bloeddruk, dan moet de bloeddruk nog een keer gemeten worden. Als die dan weer verhoogd is, adviseren wij een 24 uurs bloeddrukmeting om een betrouwbaar beeld van uw bloeddruk te krijgen.

Verlaging van verhoogde bloeddruk verlaagd de kans op een hartinfarct, beroerte, hartfalen en sterfte zowel bij mannen als bij vrouwen, en tenminste tot het 80ste levensjaar.

Meer informatie over verhoogde bloeddruk via onderstaande links:

Informatiepagina Thuisarts.nl – Ik heb hoge bloeddruk

Cholesterol

Cholesterol is een vetachtige stof. Uw lichaam heeft deze stof nodig om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol wordt in de lever aangemaakt en verwerkt. Daarnaast neemt uw lichaam cholesterol op uit de voeding. De hoeveelheid cholesterol in uw bloed wisselt. Het cholesterolgehalte neemt toe als u veel verzadigd vet eet. Verzadigd vet zit vooral in room, boter, volle melkproducten, volvette kaas, vet vlees, koekjes, gebak en snacks. Sommige mensen hebben aanleg voor een hoog cholesterolgehalte. Het lichaam maakt dan zelf te veel cholesterol aan. Soms is dit erfelijk.
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterol te verlagen?
Kies voor magere melkproducten en magere kaas, vis, mager vlees (kip, kalkoen) of plantaardige vleesvervangers. Eet weinig verzadigde vetten. Kies in plaats daarvan voor onverzadigde vetten zoals in vette vis, olie en vloeibare dieetmargarine en braadproducten. Vaak staat op de verpakking van producten vermeld wat voor vetten er in zitten. Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag en liefst niet elke dag.

Meer informatie vindt u via de onderstaande links:

Informatiepagina Thuisarts.nl – Ik heb een hoog cholesterol

Roken

Het is bekend dat roken een risico vormt. Als u rookt en u wilt stoppen, klik dan hier.

Gebrek aan lichaamsbeweging

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: ten minste vijf dagen per week een halfuur intensief bewegen zodanig dat u er sneller door gaat ademen (stevig wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, traplopen of tuinieren). Bewegen is goed voor uw cholesterol en glucosegehalte (suiker) van uw bloed, én goed voor uw bloeddruk en gewicht.

Overgewicht

Als u te zwaar bent (overgewicht), probeer dan af te vallen door gezond en niet te veel te eten en meer te bewegen.

Diabetes

Ook Diabetes (Suikerziekte) is 1 van de risico’s voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Hiervoor is een apart spreekuur en een aparte pagina op deze site. Klik hier.